Οδηγίες για Ασθενείς

Η πιστή τήρηση των ακόλουθων οδηγιών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα θα βοηθήσει σημαντικά στην ταχεία ανάρρωση και θα μειώσει τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ:

  α) Η αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά από κάποια επέμβαση στο στόμα.

  β) Στην περίπτωση που είναι υπερβολική, τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε   πάχος περίπου ενός δακτύλου),τοποθετήστε τη στο σημείο που αιμορραγεί, δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.

   γ) Αν δε σταματήσει, αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ώρα.

ΠΟΝΟΣ:

           Πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχει μετά από κάποια επέμβαση στο στόμα. Για την αντιμετώπισή του, θα λαμβάνετε τα παυσίπονα που σας συστήθηκαν, κατά τον τρόπο που σας υποδείχθηκε.

ΠΡΗΞΙΜΟ:

           Πιθανή είναι η εμφάνιση πρηξίματος στην περιοχή της επέμβασης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Η διάρκειά του είναι περίπου 4 ημέρες (μέχρι τη 2η αυξάνεται και από την 4η υποχωρεί). Για να μειωθεί, κατά το δυνατό, τοποθετήστε επάνω από την περιοχή της επέμβασης (εξωτερικά) παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα, ανά 10/λεπτο μέχρι να κοιμηθείτε, την ημέρα της επέμβασης .

Αν το πρήξιμο συνεχίζει να αυξάνει και την 4η ημέρα καi  ο πόνος συνεχίζει ή αυξάνει, επικοινωνήστε μαζί μας.

Επίσης, πιθανή και φυσιολογική είναι η εμφάνιση μελανιάσματος στο δέρμα.

ΠΥΡΕΤΟΣ:

           Κάποια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία είναι φυσιολογική και όχι ανησυχητική. Αυτή με την ανάρρωση θα υποχωρήσει. Αν συνεχίζει αμείωτη, επικοινωνήστε μαζί μας.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ:

           Ειδικά, σε εξαγωγή φρονιμίτη εμφανίζεται συχνά τέτοια δυσκολία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να το ανοίγετε σιγά-σιγά έστω και αν χρειαστεί να το κάνετε με τη βοήθεια των δακτύλων σας.

«ΣΚΑΣΙΜΟ» ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ:

           Αν εμφανίσετε σκάσιμο ή ξηρότητα στα χείλη, τοποθετείτε βούτυρο-κακάο ή βαζελίνη για να τα διατηρήσετε υγρά.

ΡΑΜΜΑΤΑ:

           Αν έχουν τοποθετηθεί ράμματα, αυτά είναι δυνατό να προκαλέσουν κάποια «τραβήγματα» μετά από κάποιες ημέρες. Αυτά θα υποχωρήσουν με την αφαίρεσή τους 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

    Το σπάσιμο ενός ή περισσοτέρων ραμμάτων δεν είναι ανησυχητικό.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ:

           Από την επομένη ημέρα της επέμβασης, θα κάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή αλατόνερο 4 με 5 φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες, ενώ θα αρχίσετε να βουρτσίζετε και τα δόντια σας προσέχοντας βέβαια, την περιοχή της επέμβασης. Εκεί από την τρίτη ημέρα, θα βουρτσίζετε με ήπιες κινήσεις αρχικά, ενώ σταδιακά θα πρέπει η καθαριότητα στην περιοχή να γίνεται όπως και στα άλλα δόντια. Η υγιεινή του στόματος και της περιοχής της επέμβασης ειδικά, πρέπει να είναι άψογη γιατί είναι πολύ βασική ώστε να γίνει σωστά και γρήγορα η επούλωση.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ:

           Την ημέρα της επέμβασης δεν πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας, να βουρτσίσετε τα δόντια και να φτύνετε.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

           Το 1ο 24ωρο η τροφή πρέπει να είναι υγρή και κρύα (γάλα, γιαούρτι, παγωτό, χυμοί κλπ).

           Τις 2 επόμενες ημέρες πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, κιμάς κλπ).

           Από την 7η ημέρα μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.

           Καλό είναι μέχρι την 7η ημέρα να αποφεύγετε το μάσημα από την πλευρά της επέμβασης.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Αν σας έχουν συστηθεί κάποια φάρμακα, θα πρέπει να τα λαμβάνετε κατά τις οδηγίες που σας δόθηκαν ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατό κάποιες πιθανές επιπλοκές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.