SLIDESHOW_1


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
ΟΔΟΝΤΙΚΑ
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ
ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΑ

 

Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική

H ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, στις γνάθους και στο πρόσωπο, καθώς και στις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο.

 Νέα γενιά οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου

Η νέα γενιά των οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου αποτελεί αληθινή επανάσταση στην οδοντιατρική και γενικά στην αποκατάσταση απολεσθέντων δοντιών. Αυτό έγινε εφικτό από τις μακροχρόνιες ερευνητικές εργασίες του Καθηγητού Branemark τις δεκαετίες ’60 και ‘70, ο οποίος εισήγαγε την έννοια της «Οστεοενσωμάτωσης », δηλαδή της απόλυτης σύνδεσης οστού και εμφυτεύματος κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες τοποθέτησης.

Έκτοτε πολλές βελτιώσεις έχουν γίνει τόσο στην επιφάνεια των εμφυτευμάτων, όσο και στο σχήμα και στην σύνδεσή τους με τις προσθετικές εργασίες που εδράζονται πάνω στα εμφυτεύματα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

  • Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα κατασκεύασμα από τιτάνιο ή άλλο συμβατό υλικό που τοποθετείται στα οστό των γνάθων και αντικαθιστά την ρίζα ενός απολεσθέντος δοντιού. Πάνω σε αυτό θα τοποθετηθεί το ελλείπον δόντι.

  • Υπάρχει πόνος ;
  • Συνήθως η τοποθέτηση γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν αισθάνεται κανένα πόνο. Είναι δυνατόν επίσης η τοποθέτηση να γίνει και με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης.
  • Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν.

Υπάρχει και η δυνατότητα να επισπευσθεί η διαδικασία τοποθέτησης αν χρησιμοποιηθεί ειδικός χειρουργικός νάρθηκας με τα σημεία τοποθέτησης. Στην περίπτωση αυτή δεν γίνονται τομές στον βλεννογόνο και αποφεύγονται τα ράμματα.

  • Είναι ασφαλή τα εμφυτεύματα;

Η μακροχρόνια χρήση των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων τιτανίου έχει αποδειχθεί απόλυτα ασφαλής λύση για την αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 96-99%.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΓΕΦΥΡΩΝ

 

Όταν λείπουν δόντια στους ενήλικες, υπάρχει η παλιά μέθοδος της τοποθέτησης γέφυρας ή η νέα και πιο λειτουργική, των εμφυτευμάτων
Με απλά λόγια, το εμφύτευμα αντικαθιστά την ρίζα ενός δοντιού που λείπει. Τα εμφυτεύματα είναι κυρίως από τιτάνιο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι καλώς ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο γιατρός που τοποθετεί τα εμφυτεύματα πρέπει να είναι εξειδικευμένος. Είναι δυνατόν να γίνει τόσο με τοπική αναισθησία στο ιατρείο όσο και με «μέθη» σε ασθενείς που έχουν φοβία με τις χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα. Προκειμένου να υπάρχει το άριστο αποτέλεσμα, συνεργάζονται δύο ειδικότητες γιατρών ο γναθοπροσωπικός χειρουργός και ο προσθετολόγος.
Η Εμφυτευματολογία αποτελεί τμήμα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ειδικότητα της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων & θεραπευτικών εφαρμογών, όπως η απλή ή χειρουργική εξαγωγή ενός δοντιού, τα τραύματα από ατυχήματα, η ορθογναθική χειρουργική, η ογκολογική χειρουργική, η αποκατάσταση διαφόρων ελλειμμάτων του προσώπου, η αντιμετώπιση σχιστιών, η θεραπεία κύστεων των γνάθων, κλπ.
Παλαιότερα τα εμφυτεύματα δεν ήταν οστεοενσωματούμενα όπως είναι σήμερα, δεν ήταν από τιτάνιο αλλά από άλλα μέταλλα και επίσης τοποθετούσαν τις προσθετικές αποκαταστάσεις αμέσως μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με πενιχρά και αμφίβολα αποτελέσματα.
Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα ανακαλύφθηκαν από τον καθηγητή P.J. Branemark στην Σουηδία, που ανακοίνωσε την ιδιότητα του τιτανίου να ενσωματώνεται βιολογικά και λειτουργικά στα οστά των γνάθων, εάν ακολουθηθεί ένα αυστηρά άσηπτο χειρουργικό και προσθετικό πρωτόκολλο.

Ο καθηγητής P.J. Branemark τοποθέτησε το πρώτο οδοντικό εμφύτευμα από τιτάνιο, σε ασθενή στα τέλη της δεκαετίας 1970. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται από το 1985 και έκτοτε παρουσιάζουν μία πολύ καλή πορεία, λύνοντας πολλά προβλήματα. Πλέον πολλές εταιρίες σε διάφορες χώρες του κόσμου κατασκευάζουν εμφυτεύματα από τιτάνιο.
Σήμερα τοποθετούνται εμφυτεύματα και σε περιοχές του στόματος όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα οστού.
Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται αυτομόσχευμα, δηλαδή οστό που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή ή και ετερομόσχευμα.
Μετά από 3- 4 μήνες γίνεται και η προσθετική αποκατάσταση.
Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη και τελευταία η επιφάνειά τους έχει αδροποιηθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιφάνεια πρόσφυσης και οι χρόνοι αναμονής για την τοποθέτηση των προσθετικών αποκαταστάσεων να είναι μικρότεροι. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσωρινής προσθετικής αποκατάστασης την ίδια μέρα και μόνιμης μετά από 3 μήνες περίπου, οπότε και το εμφύτευμα έχει πλήρως οστεοενσωματωθεί.
Το μετεγχειρητικό στάδιο διαρκεί 2- 4 ημέρες, και ο ασθενής καλύπτεται με αντιβίωση και παυσίπονο. Στην αρχή υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο όμως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων σε σχέση με τις γνωστές μας γέφυρες, είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα παρακείμενα δόντια. Πρωταρχικό μέλημα του οδοντιάτρου είναι να μην επηρεάζονται τα υγιή δόντια προκειμένου να θεραπευθεί ή να αποκατασταθεί ένα άλλο δόντι που λείπει. Επίσης η μάσηση και η ομιλία, δεν επηρεάζονται καθόλου με τα εμφυτεύματα. Σε περίπτωση ολικής απώλειας δοντιών, είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σε ακίνητες προσθετικές εργασίες με 5 – 8 εμφυτεύματα ή να κατασκευάσουμε οδοντοστοιχίες οι οποίες στηρίζονται σε 2 – 4 εμφυτεύματα. Οι προσθετικές εργασίες που τοποθετούνται πάνω στα εμφυτεύματα αισθητικά, κάποιες φορές, δείχνουν καλύτερες και από τα φυσικά δόντια.
Μία από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των εμφυτευμάτων είναι η τοποθέτηση σε μία ημέρα και του εμφυτεύματος και της προσθετικής εργασίας, μέσω μίας τεχνολογίας 3D, όπου ένας υπολογιστής λαμβάνει μία ολική απεικόνιση του στόματος την οποία ο γιατρός στέλνει σε εξειδικευμένο εργαστήριο.
Ο γιατρός λαμβάνει οδηγίες στην συνέχεια, για την σωστή 100% τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και την άμεση τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου κάποιες ασθένειες εμποδίζουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, π.χ. ανεξέλεγκτος διαβήτης, ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα, ασθενείς σε χημειοθεραπεία κλπ.
Γενικά, τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλους τους ενήλικες, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, άνω του 96% ενώ η ιατρική έρευνα εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ εμφυτεύματος και προσθετικής αποκατάστασης.
Το όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο είναι σημαντικός παράγοντας για την αυτοπεποίθηση  και την υγεία μας.